Sångboken

Nedan följer förändringar som gäller vid fortsatt användning av Samvetarnas sångbok, 2017.

 

Sångsboksgruppen startades på initiativ efter att flera medlemmar uttryckt sina åsikter kring vissa låtar och delar i sångboken som ansetts vara problematiska. Vi anser att en granskning inte behöver ha en negativ klang - utan ser det som något som skapar en möjlighet för nya perspektiv och som ständigt håller vår förening i utveckling!

Genom ett dokument medlemmar fått fylla i anonymt har vi fått höra deras åsikter och vi har försökt sammanfatta dessa.

 

Det finns fortfarande många tryckta sångböcker kvar, därför är en större förändring inte möjlig, utan en lista med uppdateringar och en errata används nu till sångboken. Listan kommer att ges vidare och ses över vid nästa tryckning.

 

Vi önskar att sångboken ska skildra vår samtid och spegla oss som förening - den ska kännas öppen och modern. Vi i föreningen Samhällsvetarna Uppsala tycker traditioner är något som kan skapa gemenskap och trivsel, men vi önskar också inkludera fler och vara medvetna - tradition eller inte. Vi är medvetna om att det finns många texter som kan skapa en skev bild av manlighet och kvinnlighet, utgår främst från heteronormen och skildrar nästan endast ett vithetperspektiv. Därför har Styrelsen nu arbetat för att hitta en balans som ska göra så många som möjligt i föreningen nöjda, men något Styrelsen fortfarande står bakom.

 

Nedanstående förändring röstades igenom av styrelsen vid styrelsemötet 20190120.

 

Uppdateringar:

Vett och etikett

Udda Kavaj:

Detta är den minst strikta av klädkoderna. För denna klädkod gäller kläder som är finare än till vardags. Ett alternativ kan vara en finare kjol, eller en enkel klänning alternativt kavaj i annat tyg än byxorna.

Kavaj:

Här förväntas du bära cocktailklänning, kostym i valfri färg eller annan festklädsel.

Mörk Kostym:

Denna klädkod innebär en klänning eller i kjol i valfri färg, vilken är ej kortare än knähöjd. Alternativt blå, mörkgrå eller svart kostym samt slips eller fluga.

Smoking:

Vid denna klädkod förväntas du bära klänning i valfri längd så länge den täcker knät. Kjol eller festlig byxdress går också bra alternativt smoking i mörk färg och svart fluga.

Högtidsdräkt:

Denna klädkod innebär golvlång klänning eller frack. En hembygdsdräkt, militär högtidsdräkt eller folkdräk kan ersätta frack eller balklänning. I samband med denna klädkod bärs eventuella medaljer och frackband.

 

Bordsgranne 1:

Hen sitter till höger om bordsgranne 2. Vid skål så vänder hen sig först till vänster mot sin bordsgranne, därefter höger och skålar sedan med personen mitt emot. Efter drycken följer hen samma ordning tillbaka och avslutar hos sin bordsgranne 2.

 

Bordsgranne 2:

Hen sitter till vänster till bordsgranne 1. Vid skål så vänder hen sig först till höger mot sin bordsgranne, därefter till vänster och skålar sedan med personen mitt emot. Efter drycken följer hen samma ordning tillbaka och avslutar hos sin bordsgranne 1.


 

Snapsbiljett

“Som en trevlig gest kan du bjuda din bordsgranne på en snapsbiljett”

 

Sånger

Det som står nedanför är de förändringar som gäller för sångboken 2017. Tidigare text står inom parentes.

Vid vissa fall har en sång kommenterats för att förklara möjlig information som kan påverka synen på sången.

 

1. O Gamle Klang och Jubeltid

Denna låt sjunges med valfritt pronomen

 

7.  Uti vår hage

vers 3, rad 6: “Kom fagraste vännen” (Kom fagraste kvinnor)

 

13. Härjavisan

Sjöngs i studentspexet Lundaspexarna 1954 (Djingis Khan), regisserad av bl.a Hans Alfredsson.

 

37. Feta fransyskor

rad 1:  “Fina fransyskor” (Feta fransyskor)

 

41. De som är nyktra

Denna låt sjungs ej. Föreningen önskar inte stå bakom negativ syn på nykterhet.

 

42. Crambamboli

vers 3, rad 1: “Vill du som jag hos flickor/pojkar göra lycka?” (Vill du som jag hos flickor göra lycka?)

 

47. Mitt studielån

rad 4: “och lite bubbel emellanåt” (och till små flickor emellanåt)

 

53. Guling fuling

Denna låt sjungs ej.

 

78. Gubben Noak

Vers 2, rad 2: Saknas “s” i visste. ”Och fick jag sådan hicka” (och fick jag sådan flicka)

 

83: Flickan vid min sida.

Samma melodi som “Vid ett hus i skogens slut”.

Rad 1: “Vännen vid min sida” (flickan vid min sida)


 

Errata


Det har tyvärr blivit fel gällande sång nummer 66. De riktiga författarna till låten är Hanna Runald & Kristin Eriksdotter och låten heter “Samvetarna”.

Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för detta misstag och det kommer att korrigeras till nästa upplaga.

STOLT HUVUDSPONSOR:
AkademikerfSSR 2015 H vit text RGB.png

Akademikerförbundet SSR är det ledande samhällsvetarförbundet och är fackförbundet för dig som studerar till samhällsvetare, oavsett om din examenstitel blir statsvetare, samhällsplanerare eller något annat som har att göra med någon av den stora mängden studievägar som en samhällsvetare kan ta.

Som studentmedlem får du tillgång till all vår service och en mängd förmåner – allt för att din studietid ska bli så utvecklande och trygg som möjligt. Vi finns med dig genom hela ditt yrkesliv, oavsett sektor, arbetsplats eller befattning. Akademikerförbundet SSR är ett fackförbund, men vi är också ett professionsförbund. Det innebär att vi aktivt arbetar med att höja statusen på din akademiska utbildning och kompetens för att du ska få ett tryggare arbetsliv, högre lön och schysst karriär. Din kompetens är värdefull och vi tycker att du ska värderas därefter på arbetsmarknaden. 

 

Det finns många argument för att gå med i förbundet redan under din studietid. Som studentmedlem har du till exempel rätt till samma arbetsrättsliga stöd som en yrkesverksam medlem. I studentmedlemskapet ingår även en hel del förmåner såsom granskning av CV, personligt brev och LinkedIn-profil, individuell karriärrådgivning, olycksfallsförsäkring och samtalsstödet Tusen frågor – Ett nummer.  

 

Vill du läsa mer om medlemskapet eller bli medlem? Klicka här 

KONTAKT:
E-post:
 info@samvetarna.se
Adress:
Föreningen Samhällsvetarna
c/o Kulturgeografiska institutionen 
Box 513 
751 20 Uppsala
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • Spotify - Vit Circle

 • © Föreningen Samhällsvetarna Uppsala 2019  •